Commercial Talent Assessment

Een wetenschappelijk gevalideerde ontwikkel-assessment èn DNA analyse.

Doelgericht groeien binnen de commerciële rol

Ontwikkeling van professionals kan worden versneld door te focussen op die gebieden waar daadwerkelijk effectieve verbetering kan worden gerealiseerd. Wij bieden daar een effectief instrument voor aan: het ‘Commercieel-Talent-Assessment'. Dit assessment is gebaseerd op twee testen:
-  Een online ontwikkel-assessment
-  Een DNA analyse

Een goede basis voor professionele ontwikkeling

De uitkomsten van het assessment worden weergegeven in 5 dimensies en bepalen onze biologische identiteit. Dit is de manier waarop verschillende biologische systemen in onze hersenen zich hebben ontwikkeld. Het beïnvloedt de manier waarop wij naar mensen kijken, hoe wij situaties beoordelen en hoe we naar onze eigen bijdrage kijken. Inzicht in die 5 dimensies maken ons bewust van voorkeursgedrag en vormt een goede basis voor professionele ontwikkeling. De 5 Commerciële dimensies zijn:

1. Opportunity Spotting:
altijd op zoek naar nieuwe en relevante business cases. Effectief omgaan met verschillende informatiebronnen en belangen. Weet een onderscheidend commercieel voorstel te doen. Houdt positionering en brandbuilding van de eigen organisatie altijd voor ogen.

2. Bonding:
empatisch vermogen, verbinding maken met mensen. Maakt contact op persoonlijk niveau. Bewaakt onafhankelijkheid door eigen positie expliciet en duidelijk voor de ander te maken. Kan professionele afstand houden. Helpt anderen slagen. Heeft respect. Krijgt sponsors.

3. Influencing:
doorziet formele en informele besluitvorming. Weet hoe stakeholders issues aanpakken. Anticipeert, schakelt en blijft aan zet. Blijft in contact met de DMU en creëert draagvlak. Zorgt dat alles is opgelijnd voor succes.

4. Boldness:
voelt zich comfortabel om het gesprek aan te gaan. Kent zichzelf. Is een goede gesprekspartner zonder alles te weten. Laat mensen in hun waarde. Krijgt respect. Wordt gewaardeerd vanwege de natuurlijke manier van regie nemen/krijgen.

5. Thought Leaderschip:
is een autoriteit door expertise en ervaring. Heeft een standpunt dat verschillende stakeholders inspireert en verbindt. Ontwikkelt zich doorlopend inhoudelijk. Draagt kennis over en maakt zijn ervaring herbruikbaar.

Natuurlijke en minder natuurlijke talenten

Het Commercieel-Talent-Assessment wordt afgenomen in samenwerking met BrainCompass. De wetenschappers van dit instituut hebben dit assessment ontwikkeld op basis van 27 jaar wetenschappelijk onderzoek. Dit assessment brengt de commerciële talenten in kaart, zodat er een totaalbeeld ontstaat van de ontwikkelmogelijkheden. Beerschot & Simons is een gecertificeerd partner van BrainCompass en gebruikt dit persoonlijke en biologische profiel om de natuurlijke en minder natuurlijke talenten van de trainees te ontwikkelen en effectueren.

Een bron voor spanning en ineffectiviteit

Veel mensen hebben het idee dat wij in onze commerciële rol alleen duurzaam succesvol kunnen zijn, als we onze talenten inzetten op een wijze die ook van nature bij ons past. Als dat waar is, dan zullen wij ons alleen op die zaken moeten richten, die in overeenstemming zijn met ons talent of karakter. Toch wordt er op het commerciële speelveld verwacht dat wij over meer competenties beschikken dan alleen die, die van nature bij ons passen. Terecht denken wij, maar dit kan een bron zijn voor spanning en ineffectiviteit.

Hunters vs Farmers

In dat verband is het verschil tussen hunters en farmers interessant. In veel gevallen hebben de farmers de vaste overtuiging dat ‘hunten’ niets voor hen is. Andersom wordt ‘hunting’ verafschuwd door ‘farmers’. Toch komen we vaak in de situatie waarin we worden geacht beiden te doen.

Cruciaal om te begrijpen waar ons gedrag vandaan komt

Bewustwording en training helpt bij de ontwikkeling op die gebieden waar extra ontwikkeling kan worden gerealiseerd. Het is cruciaal om te begrijpen waar ons gedrag vandaan komt, en welke onbewuste processen daar hun werk doen, zodat we onze talenten beter kunnen ontwikkelen en gebruiken. Dan gaat het er bij ons niet om ‘wat je goed doet, beter doen’, maar: je mindere talent beter ontwikkelen. Mits die ontwikkeling in de professionele rol past.


Ervaringen & referenties: